Onderwerpen

Wat is social return

tristo kleine icon
Redactie Tristo
July 18, 2023
5 min read

Creëer Werkgelegenheid en Maatschappelijke Impact met Social Return

Social return draait om het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Overheidsorganisaties zoals provincies, gemeenten en waterschappen hebben de mogelijkheid om bijzondere voorwaarden te koppelen aan hun inkoopbeleid, zolang deze voorwaarden een maatschappelijk doel dienen. Dit artikel belicht de betekenis van social return, de voordelen ervan en de impact die het kan hebben op zowel bedrijven als werknemers.

Social Return: Investeren in Mensen met een Afstand tot de Arbeidsmarkt

Social return is een krachtig instrument dat bedrijven in staat stelt om te investeren in mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door werkgelegenheid, opleidingen, stages of het inkopen van diensten bij sociale ondernemingen aan te bieden, kunnen bedrijven een positieve impact hebben op het leven van deze mensen.

Social return maakt integraal deel uit van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Het stelt bedrijven in staat om verantwoordelijkheid te nemen en een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te bieden, bevorderen bedrijven sociale inclusie en gelijke kansen.

Werkgelegenheid voor Iedereen: De Kracht van Social Return

Social return biedt kansen voor werkgelegenheid voor iedereen, ongeacht achtergrond of beperking. Het stelt bedrijven in staat om diversiteit en inclusie te bevorderen binnen hun organisaties. Door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen, creëren bedrijven een inclusieve werkomgeving die profiteert van verschillende perspectieven en talenten.

In Brabant is social return een veelvoorkomende toepassing. Het provinciebestuur, gemeenten en waterschappen zetten zich actief in om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen en werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hierdoor ontstaan er nieuwe kansen en mogelijkheden voor deze groep inwoners.

Succesverhalen van Social Return: Bedrijven die Investeren in Mensen

Diverse bedrijven hebben successen behaald met social return-initiatieven. Een voorbeeld is Heijmans Bouwbedrijf, dat binnen de organisatie medewerkers heeft vrijgemaakt om de invulling van social return te organiseren. Hierdoor is social return een integraal onderdeel geworden van hun werkproces. Andere bedrijven zoals BDO Accountants & Adviseurs hebben statushouders met behulp van begeleiding en opleidingen succesvol geïntegreerd in hun teams.

Social return heeft een positieve impact op de werkgelegenheid in Brabant. Door samen te werken met overheidsorganisaties kunnen bedrijven nieuwe banen creëren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen. Dit leidt tot een inclusievere arbeidsmarkt en een veerkrachtige samenleving.

Samenwerking tussen overheden, bedrijven en sociale partners is essentieel om inclusieve werkplekken te creëren. Door gezamenlijke inspanningen en het delen van kennis en expertise kunnen er meer kansen worden gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit bevordert sociale rechtvaardigheid en gelijke kansen voor iedereen.

Social Return: Een Win-Win Situatie voor Bedrijven en Werknemers

Social return biedt een win-win situatie voor zowel bedrijven als werknemers. Bedrijven kunnen hun maatschappelijke impact vergroten, diversiteit bevorderen en gemotiveerde werknemers aantrekken. Werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen de kans om hun talenten te benutten, werkervaring op te doen en een stabiele baan te verwerven.

Als bedrijf kunt u uw maatschappelijke impact vergroten door social return-initiatieven te omarmen. Door bewust te kiezen voor sociale inkoop, het creëren van werkgelegenheid en het bieden van kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, kunt u een positieve verandering teweegbrengen en een voorbeeld zijn voor anderen.

Conclusie

Social return is een krachtig instrument dat werkgelegenheid creëert en maatschappelijke impact heeft. Door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te bieden, dragen bedrijven bij aan een inclusieve samenleving en stimuleren ze sociale rechtvaardigheid. Het is tijd om samen te werken en te investeren in mensen, zodat we een betere toekomst kunnen bouwen waarin iedereen gelijke kansen heeft op de arbeidsmarkt.